Sunday, January 30, 2011

Hujan yang comel...

Assalamualaikum everyone..

hari ni aku n famili ak pergi bercuti ke Port Dickson!



sume orang ikut kecuali adik ak coz husband dia kerja..so takkan dia nak ikut n tinggalkan suami dia kan...tak berhati perut lak.. kesian atim tak dapat ikut.. takpe, kitorang selalu ingat atim kat cni nanti.. hehe...

so kitorang bertolak dalam pukul 10 camtu... ikut jalan pergi putrajaya.. then masuk sepang.. tengok rumah kitorang yang nak dekat siap dah..

untuk makluman, dalam bulan 7 atau 8 insyaAllah kitorang akan berpindah ke Enstek.



so selamat tinggal Bukit Jelutong.



from what we can see, the house is near completion and we can't wait to move in to a new place and new environment. despite that, we will miss bukit Jelutong and Shah Alam. dari kecik ak membesar kat Shah Alam. so memang banyak kenangan la ada kat sana.. takpe, tu nanti boleh cerita lain..

lepas tengok rumah kitorang pun teruskan perjalanan ke PD. dalam perjalanan, ipar ak syafiq berborak je dengan ayah ak n ak pulak baca buku Dan Brown The Lost Symbol..


korang pernah baca?

time ak baca tu terlintas satu perkara yang sangat mengejutkan ak..
Katherine, seorang ahli saintis hebat dalam buku ni menjalankan satu eksperimen tentang roh manusia.. biasa la kan mat saleh ni diorang bukan percaya sgt kewujudan roh.. apa yang diorang tau, kalau tak dapat dibuktikan dengan cara santifik so diorang akan tolak sebab kata takde asas.. jadi Katherine ni tau apa dia buat? dia merekacipta sebuah alat penimbang yang berskala supermikro sampai boleh menimbangdan mencatat perubahan yg sgt kecil. and Katherine menjemput abg dia, Peter Solomon, seorang yg sgt kaya, berilmu dan berpengaruh untuk menyaksikan eksperimen yg bakal dijalankan.. at the same time, Katherine ada seorang kenalan yang dah nazak n kawan dia ni kata dia sanggup jadikan badan dia sebagai bahan ujikaji.. so nak jadi cite kawan dia yg nazak ni diletakkan atas alat penimbang hebat ni. alat ni ada lid tutup atasnya supaya bila lid tu tutup takde sebarang benda pun dapat kuar atau masuk...so eksperimennya begini.

orang tu dimasukkan ke dalam alat penimbang di saat dia nyawa2 ikan..Katherine and Peter are observing..the lid sealed him from the outside world..
51.4534644 kg is berat lelaki tu. dan tibalah saat hembusan terakhirnya... nothing changed.. after a moment, what happened was the numbers on the scale had decreased suddenly... the man had become lighter after his death.
the wight change was miniscule, but it was measureable. and the implications wereutterly mind boggling.. u got what i meant here? i leave it up to u to think and ponder..

persoalan yang timbul, adakah roh kita punyai mass/jisim?

Bila da sampai kat PD, mak ayah ak sempat lagi pergi tengok site2 lama diorang memancing dulu masa muda2.. hebat2.. ak tak tengok sangat pun coz masa tu mood tgh ngantuk. tapi dengar la diorang borak apa..

so the journey continues. we went to have our lunch and then straight to our not booked yet hotel.. haha.. leh tak nak bercuti tapi tak book bilik lagi..? tapi alhamdulillah ada bilik kosong... kitorang menetap dekat Residence Desa Lagoon Resort. Resort yang ak pernah menginap dekat 7 8 kali dari ak kecik lagi. mula2 skali yang ak ingat kitorang penah datang sini masa tempat keje lama ayah ak buat family day kat sini.. time tu ak kecik lagi tapi ingat la jugak.

kitorang check in around 3 sebab diorang nak kemas rumah tu dulu.. so sambil tu kitorang tour la cket kota PD yang tengah hujan ni.. dari kat Shah Alam sampai ke cni and sampai skang tengah tulis entri ni ujan tak benti2 lagi.. adeehhh...lama gak ujan kan ari ni.. tapi ayah ak kata dan ak blaja, tak baik n tak elok membenci atau ada rasa tak suka bila hujan turun sebab yg turunkan hujan tu ialah Allah.. so kalau kita benci hujan menunjukkan kita benci juga yang menurunkan hujan tu..so next time hujan tu turun bersyukur je la..hujan tu kan rahmat...

so up till now ak tengah tunggu ujan benti supaya sat lagi boleh mandi pantai!! :)

tadi pun dok tengok tv je...

so until we meet again.. nak sambung baca buku n solat :)

korang pun jangan tak solat ;p

No comments: